Complementaire zorg
Naast eventuele behandelingen in de palliatieve fase kun je aanvullende zorg krijgen. Dit heet ook wel complementaire zorg. Veel mensen vinden deze zorg ontspannend.
Wat is complementaire zorg?
De zorg in het ziekenhuis en bij je huisarts is ‘standaard’ zorg. Complementaire zorg is daar een aanvulling op. Bijvoorbeeld: als je kanker hebt, kan complementaire zorg:
- je afweersysteem sterker maken
- bijwerkingen van de behandeling verminderen
- je meer te laten ontspannen
Voorbeelden van complementaire zorg zijn:
- massage
- acupunctuur
- muziektherapie
- aromazorg (gebruik van etherische oliën)
- ontspanningsoefeningen
Complementaire zorg en alternatieve geneeskunde
Complementaire zorg is niet hetzelfde als alternatieve geneeskunde. Mensen kiezen soms alternatieve geneeskunde in plaats van de reguliere (‘gewone’) geneeskunde. Maar complementaire zorg komt bij je normale behandelingen. Het is dus iets extra’s.
Als je aanvullende zorg wilt, vraag je zorgverlener dan altijd of die in jouw geval zin heeft en veilig is. Belangrijke vragen hierbij zijn:
- Heb ik kans op bijwerkingen? Zo ja, welke?
- Zijn er risico's?
- Heeft deze vorm van complementaire zorg invloed op mijn huidige behandeling?
Overleg met jouw zorgverlener
Voor de meeste complementaire zorg geldt dat er geen harde wetenschappelijke bewijzen zijn dat je klachten erdoor afnemen. Overleg daarom altijd met je arts en stop in elk geval nooit zomaar met de medicijnen die je van je arts hebt gekregen.
Ik heb een team verzameld
Inke (52) heeft uitgezaaide kanker. De primaire tumor is onbekend. 'Mijn masseuse is onderdeel van mijn medisch team, zo voelt het voor mij.' Lees Inke's verhaal hier.