Klachten
Zorg en hulp
Keuzes
Naasten
Wat is palliatieve zorg?
Opgeslagen pagina's
Er zijn geen resultaten gevonden.
A
ALS en palliatieve zorg
Bij ALS krijgen spieren steeds minder signalen omdat de zenuwcellen afsterven. Er is nog geen behandeling om ALS te genezen. Vanaf het moment dat je weet dat je ALS hebt, heet de zorg die je krijgt palliatieve zorg.
C
COPD in de palliatieve fase
COPD is een ziekte waarvan je niet kunt genezen. Je hebt mogelijk wel steeds meer zorg nodig, maar wanneer is het palliatieve zorg? En welke zorg kun je krijgen?
E
Eten en drinken in de laatste fase van het leven
Steeds minder kunnen of willen eten is normaal in de laatste weken van het leven. Het lichaam laat merken dat het niet meer nodig is. Vooral voor naasten is dit erg moeilijk. Hier lees je wat je kunt verwachten en hoe je daarmee om kunt gaan.
H
Hartfalen en palliatieve zorg
Een gezond hart pompt genoeg bloed rond om je spieren en organen goed te laten werken. Bij hartfalen werkt je hart steeds minder goed. Palliatieve zorg bij hartfalen is het zo fijn en prettig mogelijk maken van je leven omdat je niet meer beter wordt.
Hulp van vrijwilligers
Vrijwilligers kunnen jou en jouw naasten verlichting en steun geven. Ze bieden kosteloos rust, tijd, aandacht en emotionele ondersteuning.
J
Jouw lijf, jouw leven
Wat verwacht je van je laatste levensfase? En wat wens je? Het is goed om daar over te praten en te denken als je daar nog genoeg tijd, rust en energie voor hebt.
K
Kinderen van ernstig zieke ouders
Als je zelf ernstig en ongeneeslijk ziek bent, heeft dat ook grote invloed op het leven van je kind(eren). Want hoe vertel je dat je niet meer beter wordt? En hoe kun je ze steunen? Hier lees je meer over wat je als ouder kunt doen voor je kinderen als je zelf een ongeneeslijke ziekte hebt.
M
Mantelzorg
Mantelzorg heeft mooie kanten, maar kan ook heel zwaar zijn. Dat geldt voor de mantelzorger, maar ook voor degene die de zorg krijgt.
Mijn dierbare is ongeneeslijk ziek
Als een dierbare te horen krijgt dat hij of zij ongeneeslijk ziek is, is dat een hele schok. Niet alleen voor hem of haar als patiënt, maar ook voor jou als partner, ouder, kind, familielid of goede vriend.
N
Nazorg
Na de dood van je dierbare gaat het leven weer door. Het kan zijn dat je extra hulp en steun nodig hebt om met het verlies om te gaan. Om te kijken hoe het met je gaat krijg je een paar weken na het overlijden een nazorggesprek.
Nierfalen en palliatieve zorg
Je kunt nierfalen krijgen als je ernstige nierschade hebt. Je wordt niet meer beter van nierfalen. Je kunt dan palliatieve zorg krijgen.
O
Omgaan met ruzie of meningsverschil
In de laatste levensfase of na het overlijden kunnen ruzies of meningsverschillen ontstaan. Hoe kun je daar goed mee om gaan?
Orgaandonatie
Na je dood kun je nog veel voor andere patiënten betekenen door organen (zoals hart en nieren) of weefsel (zoals huid en hoornvlies) weg te geven.
P
Palliatieve zorg thuis
Je wilt zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook als je in je laatste levensfase zit en dagelijkse dingen niet meer goed zelf kunt. Of je wilt thuis sterven. Dan krijg je palliatieve zorg thuis.
Palliatieve zorg voor mensen die dak- of thuisloos zijn
Mensen die dak- of thuisloos zijn, hebben vaak een zwaar leven. Zij zouden vaak eerder palliatieve zorg moeten krijgen. Maar dat is lastig.
Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is anders dan voor mensen zonder een verstandelijke beperking. Lees hier waar je aan kunt denken bij palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Praktische zaken regelen
Door praktische zaken op tijd te regelen kun je ervoor zorgen dat de dingen gaan zoals jij wilt. Het kan je ook rust geven.
Praten over de laatste levensfase met je (huis)arts
Palliatieve zorg begint met een gesprek met je arts. Dat kan de huisarts zijn maar ook een specialist in het ziekenhuis. Je arts kan er zelf over beginnen, maar je kunt ook zelf om dit gesprek vragen.
Praten over de laatste levensfase met je naasten
Je naasten willen ook graag dat de laatste tijd van je leven zo prettig mogelijk is. Daarom is het voor hen heel belangrijk om te weten wat je denkt, voelt en wenst. Neem de tijd om met elkaar te praten en luister écht naar elkaar.
Praten over de laatste levensfase met je partner
Een partner is niet hetzelfde als je andere naasten. Je deelt lief en leed, en jouw sterven zal veel invloed op hem of haar hebben. En dat kan weer invloed hebben op jullie relatie.
Praten over verlies, rouw en de dood
Als iemand een ongeneeslijke ziekte heeft, is er ongemak bij de omgeving: de partner, familie en vrienden. Maar ook bij mensen die verder van die persoon af staan. Wat moet je zeggen tegen een persoon van wie je weet dat hij binnenkort gaat overlijden?
R
Rouw bij de nabestaanden
Nadat je naaste is overleden, verandert er veel in je leven. Het verlies kan heel zwaar zijn. Het kan dat je ook een beetje opluchting voelt. Sommige mensen zoeken hulp om hun verdriet te verwerken. Andere verwerken het liever alleen.
Rouw bij kinderen
Verliest jouw kind een belangrijk iemand in zijn leven? Opa of oma, vriend of vriendin of zelfs een ouder? Het kind krijgt dan niet alleen te maken met de eigen emoties, maar ook met het verdriet van de mensen om zich heen.
S
Stervensfase
Sterven hoort bij het leven. En iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Maar sommige dingen horen er bijna altijd bij. Hier kun je lezen wat je kunt verwachten, en hoe je daar mee om kunt gaan.
W
Wel of niet behandelen?
Als je ziekte niet te genezen is, heeft behandelen een ander doel: je leven verlengen of klachten verminderen.
Stel jouw vraag