Home Ervaringsverhalen Podcasts over ongeneeslijk ziek zijn, dood en rouw

Podcasts over ongeneeslijk ziek zijn, dood en rouw

Podcasts zijn een soort radio-uitzendingen, vaak over één thema, die je elk moment kunt terugluisteren. Het kan een interview, persoonlijk gesprek, reportage, hoorspel of een combinatie zijn. Hier vind je een overzicht van interessante podcasts over palliatieve zorg, ongeneeslijk ziek zijn, sterven en rouw. 

Dit overzicht wordt regelmatig vernieuwd. 

Podcasts over ongeneeslijk ziek zijn 

 

 • Over leven met uitgezaaide longkanker

Psychiater Joost Stolker en psycholoog Yonda Poslavsky maakten eerder samen een podcast over psychotrauma. Nadat Joost longkanker blijkt te hebben, maken ze het afgelopen half jaar een aantal podcastafleveringen over leven met uitgezaaide longkanker en met de dood voor ogen. Elke aflevering heeft een centraal thema. 

Luister Over leven met uitgezaaide longkanker
Makers: Joost Stolker en Yonda Poslavsky

 • Alsof het je laatste dag is

Daan en Niels zijn collega's en vrienden. Er is nog iets wat hen bindt: ze hebben beide de diagnose kanker gehad. Daan is 'schoon' verklaard, Niels wordt niet meer beter. Zij praten samen over het ziek zijn, het leven en de dood. 

Luister Alsof het je laatste dag is
Makers: Daan Westerink en Niels Drost

 • Studio Kijk op kanker

In deze podcast-serie - die ook in video te zien is - wordt gesproken met patiënten, zorgverleners en bestuurders over leven met - en na kanker. 

Luister Studio Kijk op kanker hier
Makers: Wegwijzer bij kanker

 • Meisjes met een missie

Een podcast over twee zussen die investeren om financieel onafhankelijk te zijn. Maar dan krijgt Nicole slecht nieuws, de kanker is terug. In de afleveringen van 25 mei t/m 15 juni 2023 hoor je Nicole praten met haar zus over dit slechte nieuws, haar laatste levensfase en de dood. Nicole is op 13 juni 2023 overleden.

Luister Meisjes met een missie hier
Makers: Nicole Amiri

 • KWF Levensloop: Als genezen van kanker niet meer mogelijk is

Eén aflevering van de KWF Levensloop podcast waarbij Remona (weduwe van Marc de Hond) wandelt met Masja. Masja heeft uitgezaaide borstkanker. Ook longarts Sander de Hosson komt aan bod in deze aflevering. 

Luister KWF Levensloop hier
Makers: KWF

 • Een aangekondigde dood

De vader van podcastmaker Eva de Visser krijgt te horen dat hij een agressieve hersentumor heeft. Ze maken samen vijf afleveringen van de podcastserie Een aangekondigde dood en gaan in op vragen zoals: kun je nog wel genieten na zo’n diagnose? En hoe ga je zo goed mogelijk samen naar het einde toe?

Luister Een aangekondigde dood hier
Makers: Rouze Media

 • Praat je later

Elia Quentin’s diagnose (uitgezaaide darmkanker) kwam als een donderdagslag bij heldere hemel. Hij was nog volop bezig met creëren en delen. Zo wilde hij zelfs vlak voor zijn overlijden, samen met een groep vrienden, graag nog een aantal podcasts opnemen. Hij vroeg Rob Dekay (zanger, deelnemer aan Wie is de Mol) om, met gasten, over uiteenlopende onderwerpen te praten. Elia is in april 2020 overleden. 

Luister Praat je later hier
Makers: Claim Your Aim

 • De Saarpodcast

Een podcast bij het tijdschrift Saar Magazine. Net voor de eerste aflevering heeft eindredacteur Els Roozenbroek gehoord dat ze kanker heeft. Hoe langer de podcast duurt, hoe meer het over Els’ ziekte, naderende einde en uiteindelijk haar overlijden gaat. Een mooie serie (aflevering 1 tot en met 28) waarin Els heel open praat over haar ziekte en de keuzes in de laatste fase van haar leven. 

Luister de Saarpodcast hier
Makers: Saar Magazine

 • Kanker, wat eet je dan? - voeding als je niet meer beter wordt

In de podcast hoor je Christiaan Rhodius, specialist ouderengeneeskunde / arts palliatieve geneeskunde, werkzaam in Hospice Bardo, over de laatste fase in het leven. Ook krijg je tips van Léonie Roeleveld, diëtist Antoni van Leeuwenhoek, welke rol voeding speelt als je niet meer beter kunt worden.

Luister Kanker, wat eet je dan? hier
Makers: Diëtisten Antoni van Leeuwenhoek

Podcasts over praten over de laatste levensfase 

 

 • Op leven en dood

Een podcastserie over de keuzes die gemaakt moeten worden op de intensive care. Een fictief (maar gebaseerd op waargebeurde feiten) verhaal wordt opgevolgd door een gesprek met een arts. Een interessante serie om na te denken over ingrijpende behandelbeslissingen op de ic en wat daarbij helpt en wat niet, voor patiënten, naasten en zorgverleners.

Luister Op leven en dood hier
Makers: Amsterdam UMC

 • Voor goed sterven

Podcastaflevering (gemaakt begin 2020) over de laatste levensfase en het gesprek over de laatste levensfase. Met medewerking van Barbara van Beukering, Jan Latten en Henk Nies. De podcast is onderdeel van maatschappelijke dialoog over de laatste levensfase, gehouden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Luister Voor goed sterven hier
Makers: Bureau &MAES

Podcasts over de stervensfase 

 

 • Leven met sterven

In deze zevendelige podcast Leven met Sterven van het Landelijk Expertisecentrum Sterven krijg je meer informatie over verschillende lagen van het sterven: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel, relationeel, goddelijk en het bewustzijn. 

Luister Leven met sterven hier
Makers: Landelijk Expertisecentrum Sterven

 • Stervensgoed

Stervensbegeleider Diana Stassen gaat in gesprek met professionals op gebied van het sterven. Samen geven zij tips, tools en inzichten hoe je op een liefdevolle en praktische manier ondersteunt tijdens de stervensfase.

Luister Stervensgoed hier
Makers: Ster in Zorg

 • Podcast Hospice De Duinsche Hoeve

Documentairemaker Ellen van Kempen en hospice-arts Margot Verkuylen onderzoeken thema's die in die laatste levensfase een rol spelen en die een grotere rol spelen dan van te voren gedacht. Thema's zoals: 'eten en drinken' of 'pijn en verlichting'. 

Luister de podcast Hospice De Duinsche Hoeve hier
Makers: Hospice De Duinsche Hoeve

Podcasts over rouw

 • Na de rouwstoet

Nona van Braeckel is 16 jaar wanneer ze haar papa verliest. Na de rouwstoet gaat iedereen verder, maar voor Nona staat het leven stil. In deze Vlaamse, openhartige podcast praat ze met lotgenoten.

Luister Na de rouwstoet hier
Makers: VRT Max

 • Ik lust je rouw

'Het is mijn missie om het taboe rondom rouw te doorbreken. Laten we het ook over de donkere kant van het leven hebben, dan zien we vast ook beter het licht.' aldus Annemiek Dogan, maker van deze podcast en oprichter van de Grief.Academy. In deze podcast hoor je persoonlijke verhalen, meditaties en praktische tips. 

Luister Ik luister je rouw hier of bekijk afleveringen hier
Makers: Grief.Academy

 • Goede Gesprekken - in gesprek met Geerteke van Lierop

In de zomer van 2016 verdronk Bas, de geliefde van actrice Geerteke van Lierop. Alles werd anders. De wereld ging op zwart. Ze deed verslag van het rouwproces in een klein en verfijnd boek: 'Een zee van glas'. Correspondent-journalist Lex Bohlmeijer sprak met haar voor de podcast 'Goede gesprekken'.

Luister Goede gesprekken hier
Makers: De Correspondent

 • Liefs, papa Piet

Joost Swinkels, dj bij het radiostation Qmusic, maakt een podcast-serie over zijn vader Piet. Piet is twintig jaar geleden overleden, Joost was toen vijf jaar oud. In deze podcast gaat hij op een zoektocht: wie was zijn vader? Maar praat hij ook voor het eerst met zijn broer over het overlijden van hun vader. En hoe werkt rouw, ook na zo veel jaar? 

Luister Liefs, papa Piet hier
Makers: AD / Qmusic

 • Wat rouw je me nou?!

In deze podcast proberen de vier jongvolwassenen Roxy, Dominique, Anna en Thom te praten over rouw en het verlies van hun dierbare. Ze doen dit samen met pedagoog en docent, Marcelle de Bruin. Zij doet onderzoek onder jongeren die van heel dichtbij de dood meemaakten en naar het ongemak daarover bij volwassenen.

Luister Wat rouw je me nou?! hier
Makers: Roxy, Dominique, Anna en Thom

 • Doodgewoon, de podcast

Je bent jong en iemand van wie je heel veel houdt, sterft. Hoe ga je daarmee om? Twintigers (en ervaringsdeskundigen) Benthe Göbel en Sabien Brehler spreken bekende en onbekende Nederlands en onderzoeken wat het betekent om jong te rouwen. 

Luister Doodgewoon hier
Makers: Benthe Göbel en Sabien Brehler
Voor Human/3FM maakte Benthe en Sabien een vervolg op deze podcast: Een doodnormale podcast. Het thema is hetzelfde. 

 • De verliescirkel

Hanneke Fiddelaers, eigenaar van Expertisecentrum Omgaan met Verlies maakt samen met Riet Fiddelaers-Jaspers, trainer en supervisor bij hetzelfde expertisecentrum deze podcastserie. Zij voeren gesprekken en interviews over verlies op vele gebieden in het leven.

Luister De verliescirkel hier
Makers: Expertisecentrum Omgaan met Verlies

 • Rouwdoula

Patty Duijn is ‘rouwdoula’, een begeleider bij dood en verlies. Zij spreekt met verschillende mensen over rouw en verlies. De verhalen zijn verschillend maar het thema is hetzelfde: rouw mag er zijn. De podcastserie is in de zomer van 2021 gemaakt.

Luister Rouwdoula hier
Makers: Topcast Media

 • Dag voor dag

Rouwen, hoe doe je dat? Liesbeth Rasker vertelt over haar ervaringen met de dood en haar verschillende rouwprocessen en spreekt andere ervaringsdeskundigen.  

Luister Dag voor dag hier
Makers: Liesbeth Rasker

 • Erna

Een podcast over wat ‘erna’ het verlies van een ouder komt, als je zelf nog jong bent. Weike van Koolwijk (29) spreekt leeftijdsgenoten die ook een ouder hebben verloren. Ze spreekt over rouw en de toekomst. Hoe ga je verder als degene waarvan je houdt er niet meer is.

Luister Erna hier
Makers: Weike van Koolwijk

Podcasts over de dood in het algemeen 

 • Een blik op het einde

In de podcast Een blik op het einde praat Joost, student gezondheidswetenschappende met verschillende gasten over sterfelijkheid. Een onderwerp dat we volgens Joost niet moeten verstoppen, maar juist omarmen. Binnen deze podcast hoor je verschillende ideeën en meningen over sterfelijkheid van bijvoorbeeld een patiënt in een hospice, verpleegkundig specialist, geestelijk verzorger, arts en filosoof.

Luister Een blik op het einde hier
Makers: Joost Dorgelo

 • NVVE Podcast Praten over het levenseinde 

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) hoort maar al te vaak dat praten over de dood een taboe is. 'Dat maakt het moeilijk om erover te praten.' Daarom de podcast Praten over het levenseinde: een podcast met zeer toegankelijke gesprekken over dat lastige onderwerp waarmee we allemaal een keer te maken krijgen.

Luister Café Doodnormaal dé Podcast
Makers NVVE

 • Dood gaan we allemaal

Voor Editie Groene Hart neemt Cora Postema tweewekelijks een podcast op. Cora verloor vader toen hij 76 jaar was. Haar moeder overleed tijdens de coronapandemie. Cora praat met gewone mensen over de dood en invloed hiervan op hun leven. 

Luister Dood gaan we allemaal hier
Makers Cora Postema, Editie Groene Hart

 • Aangekondigd einde. Kunst van het loslaten

Podcastmaker Silvia Bromet gaat de dood liever uit de weg. Als zij Christiaan Rhodius tegenkomt, snapt zij ook niet hoe hij zijn werk als arts palliatieve geneeskunde in hospice Bardo kan uitoefenen en iedere dag stervende mensen begeleidt. 'Aangekondigd Einde' is een driedelige documentaire podcast waarin regisseur Silvia met Christiaan op zoek gaat naar de kunst van het loslaten bij de stervende mens in hospice Bardo. 

Luister Aangekondigd einde hier
Makers: Hospice Bardo

 • Zullen we over de dood praten

Mariska en Rob voeren keukentafelgesprekken over de dood. Met in iedere podcast een speciaal thema (grafbezoek, hospices, euthanasie of uitvaarten bijvoorbeeld), aangevuld met een nieuwtje of een vraag.

Luister Zullen we over de dood praten hier? 
Makers: Bureau MORBidee

 • Doodnormaal

Winny Bos is levenseinde-doula en in haar podcast gaat ze in gesprek met professionals die met de dood in aanraking komen. Je hoort ook veel persoonlijke verhalen over het levenseinde. 

Luister Doodnormaal hier
Makers: Doulawijzer

 • Zullen we het eens over de dood hebben?

Eén aflevering over het werk in het mortuarium van het Radboudumc, een ziekenhuis in Nijmegen. In deze aflevering spreekt Margie Alders, woordvoerder van het Radboudumc, met Bruun Laeven en Floortje Agema, werknemers in het mortuarium

Luister Zullen we het eens over de dood hebben hier
Makers: Radboudumc

 • Kassiewijle

Mooi gemaakte podcast van kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels en radiomaker Laura Stek. Babs is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek raakte geïntrigeerd door Babs: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Samen onderzoeken ze onze omgang met en angst voor de dood.

Luister Kassiewijle hier
Makers: VPRO

 • Auxvaart

Dieuwertje Heuvelings praat met haar gasten over de drie nummers die zij op hun uitvaart zouden willen horen. Een gesprek over muziek, het leven, de dood en alles wat daar tussen valt.

Luister Auxvaart hier
Makers: De Stroom

 • Helemaal aan het einde

In deze podcastserie voeren Patty-Lou Middel en Hajo Magré gesprekken over leven en verlies. Je hoort afscheidsverhalen, gesprekken met mensen die in de uitvaartbranche werken en de culturele aspecten van de dood. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Nabestaandenzorg. 

Luister Helemaal aan het einde hier
Makers: Audiodroom

 • Stervelingen

In drie afleveringen wordt gekeken naar onze omgang met dood, verlies en rouw. Het lijkt alsof we deze onderwerpen uitbannen uit de samenleving. Maar sterfelijk zijn we allemaal. 

Luister Stervelingen hier
Makers: Slowpony, in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

 • De Kist

De televisieserie De Kist als podcast. De televisieafleveringen zijn als podcastafleveringen (geen beeld, alleen geluid) te horen. Presentator Kefah Allush gaat in gesprek met bekende Nederlanders over het leven én over de dood.

Luister De Kist hier
Makers: NPO2/ EO

Het Klokhuis -podcast over dood en verlies

Televisieprogramma Het Klokhuis maakte voor kinderen vier speciale tv-afleveringen over de dood en rouw. Vragen van kinderen na de uitzendingen leidden tot deze podcast waarin presentatrice Eva Cleven de vragen, samen met de experts, beantwoordt.

Luister Het Klokhuis hier
Makers: Het Klokhuis/ NTR

 • Met het Oog op Morgen over sterfelijkheid

Podcast-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Op tweede kerstdag 2021 voeren PZNL-bestuurder Saskia Teunissen, cabaretier en filosoof Tim Fransen, rouwcoach Tim Overdiek, en theatermaker Eloah Udenhout een uitvoerig gesprek over sterfelijkheid en de dood. Onder leiding van presentatrice Lucella Carasso.

Luister Met het Oog op Morgen hier
Makers: NOS/ Radio1

 • Doodnormaal

Winny Bos is levenseinde-doula en in haar podcast gaat ze in gesprek met professionals die met de dood in aanraking komen. Je hoort ook veel persoonlijke verhalen over de laatste fase van het leven. 

Luister Doodnormaal hier
Makers: Doulawijzer

 

*Podcasts zijn een soort radio-uitzendingen, vaak over één thema, die je elk moment kunt terugluisteren. Het kan een interview, persoonlijk gesprek, reportage, een hoorspel of een combinatie van al het voorgaande.

Heb je gevonden wat je zocht?

Meer weten? Stel je vraag

Neem voor spoedeisende vragen en vragen over je persoonlijke, medische situatie altijd contact op met je eigen arts of verpleegkundige.
Stel jouw vraag