Home Ervaringsverhalen Blog Over Mijn Lijk aflevering 1 - seizoen 10

Blog Over Mijn Lijk aflevering 1 - seizoen 10

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Over Mijn Lijk ontmoeten we vier van de vijf deelnemers: Zoë, Jeffrey, Eva en Jegor. Welke onderwerpen houden hen bezig?

Onderwerpen aflevering 1 - seizoen 10 

De eerste aflevering start met de uitvaart van Zoë. Ze is maart 2023 overleden aan de gevolgen van botkanker. Zoë is 27 jaar geworden. In de uitzending vertelt ze aan presentator Tim Hofman dat ze ervan overtuigd is dat ze zal reïncarneren. Dat betekent dat ze ervan uitgaat dat ze na deze dood opnieuw geboren zal worden in een ander lichaam. Ze put troost uit die gedachte. En ze verheugt zich op het volgende leven. Ze zegt onder meer: ‘Ik verheug me op een leven waarin m’n lichaam gezond is. En dat ik alles kan doen wat mijn leeftijdsgenoten nu doen. Het voelt erg verlossend om daaraan te denken als het leven even heel erg zwaar voelt.’

still Over Mijn Lijk 10 - aflevering 1 - Zoë

Zoë in gesprek met presentator Tim

Praktische zaken regelen

In de zomer die voorafgaat aan haar overlijden begint ze met een aantal regelzaken, zoals de uitvaart. Dat geeft haar veel rust.

Lees hier meer over de praktische zaken die je kunt gaan regelen in de laatste levensfase.

Jeffrey

Jeffrey (35) zien we in deze aflevering vooral langs de lijn van een voetbalveld staan, als trainer van een voetbalelftal. Hij weet sinds 2021 dat hij darmkanker heeft, met uitzaaiingen in de lever en het buikvlies.

Vermoeidheid

Tim vraagt hem naar zijn levensverwachting: ‘Weet je al een beetje wanneer je doodgaat?’ Jeffrey geeft aan dat die onzekerheid daarover hem méér bezighoudt dan de dood zelf. ‘Wat ik wel zeker weet is dat het vanaf nu bergafwaarts zal gaan. Ik merk dat ik minder energie heb. En dat ik er langer over doe om bij te komen na een periode van inspanning.’

Vermoeidheid komt vaak voor in de palliatieve fase. Lees hier wat het inhoudt en wat kan tegen vermoeidheid kan helpen.

Eva

Eva (23) kan voor vele kijkers een bekende zijn, onder meer via haar Instagram-account Longeneeslijk. Zij vertelde haar persoonlijke verhaal ook op Overpalliatievezorg.

still Over Mijn Lijk 10 - aflevering 1 - Eva

Eva tijdens aflevering 1 van Over Mijn Lijk

Leven met de dood in zicht

Net als Jeffrey worstelt Eva met onzekerheid: ‘Hoe lang heb ik nog?’ Tim nodigt haar uit die vraag te beantwoorden. ‘Je bent nu 23. Haal je de 28? De 25?’ Of ze 28 gaat halen durft ze niet te zeggen, maar 25 moet lukken, geeft ze aan. ‘Ik heb een paar goede uitslagen op een rij gehad. Dan krijg je weer hoop.’

De deelnemers van Over Mijn Lijk leven met de dood in zicht. Lees hier wat dat betekent

Jegor

Tot slot maken we in de eerste aflevering kennis met Jegor (31), die een hersentumor heeft. Tim bezoekt samen met Jegor en zijn vriendin Daisy het Amsterdam UMC. Jegor krijgt de uitslag te horen van een scan die van zijn hoofd is gemaakt. Die scan is gemaakt nadat hij een epileptische aanval had gehad. Een hersentumor of de behandeling ervan kan epilepsie veroorzaken. Betekent dit dat zijn hersentumor gegroeid is? Het antwoord is geruststellend: ‘Nee’. 

Lichamelijke klachten

Vooralsnog heeft Jegor weinig klachten. ‘Alleen als ik moe ben, heb ik soms last van afasie.’ Afasie is een taalstoornis. Jegor komt dan moeilijk uit zijn woorden. Hij kan dan niet zeggen wat hij wil.

Op Overpalliatievezorg lees je meer over lichamelijke en geestelijke klachten die als gevolg van een ongeneeslijke ziekte kunnen ontstaan?

Meer afleveringen

Je vindt alle blogs van seizoen 10, en hoe het nu gaat met de deelnemers uit seizoen 9 hier op Overpalliatievezorg.
 

Heb je gevonden wat je zocht?

Meer weten? Stel je vraag

Neem voor spoedeisende vragen en vragen over je persoonlijke, medische situatie altijd contact op met je eigen arts of verpleegkundige.
Stel jouw vraag