Jong in de palliatieve fase
Zeldzame diagnose
Ernstige zieke jongvolwassen hebben vaak te maken met een ziekte die zeldzaam is op hun leeftijd, bijvoorbeeld uitgezaaide kanker. Maar ook ziektes zoals parkinson, nierfalen en zelfs dementie kunnen op jonge leeftijd voorkomen. De ziekte zelf is niet zeldzaam, maar dat iemand deze ziekte op jonge leeftijd krijgt wel.
Jong en palliatieve zorg
De palliatieve zorg voor jongvolwassenen valt onder dezelfde zorg als voor oudere patiënten. Dit kan extra uitdagingen met zich meebrengen omdat je in een andere levensfase zit. Misschien ga je net op jezelf wonen of begin je met je eerste baan. Je krijgt misschien je eerste serieuze relatie of je denkt aan kinderen. Jouw jonge leven staat door de ernstige ziekte op z’n kop. Ook hebben zorgverleners niet altijd ervaring met jongvolwassen patiënten.
Uit onderzoek blijkt dat jongeren met kanker vaak te maken hebben met vijf thema’s:
- Gevoel minder te zijn
- Gevoel alleen te zijn
- De ziekte is altijd aanwezig
- Rouw om het verlies van het leven
- Verlies van controle over de toekomst
Lees hier meer over dit onderzoek en de thema’s. Waarschijnlijk gelden deze thema’s ook voor jongvolwassenen met andere ziektes dan kanker, maar daar is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
In het televisieprogramma Over Mijn Lijk worden vijf jonge mensen gevolgd die niet meer beter worden. Lees hier meer over dit televisieprogramma en de deelnemers.
Psychosociale zorgverlening
Psychosociale hulpverlening is een belangrijk onderdeel van de palliatieve zorg. Zorgverleners zoals verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychologen of geestelijk verzorgers kijken hoe ze jou en jouw sociale omgeving het beste kunnen ondersteunen. Ze hebben niet alleen aandacht voor emotionele en geestelijke klachten, maar ook voor de praktische gevolgen van ongeneeslijk ziek zijn. Lees hier meer over psychosociale zorgverlening.
Bucketlist
Als je jong en ongeneeslijk ziek bent, wordt er vaak gesproken over een ‘bucketlist.’ Een lijst van dingen die je nog wilt doen voordat je overlijdt. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, zoals een wereldreis of bungeespringen (kan natuurlijk wel). Zo’n lijst moet geen stress geven om alle dingen van de lijst af te werken. Heel veel mensen hebben geen bucketlist, of willen het liefst vooral de normale dingen in het leven blijven doen.
Hoe dichter je bij het einde komt, hoe kleiner de wensen vaak worden. Nog een keer je verjaardag vieren of met je jonge kinderen naar de dierentuin. Wensenstichtingen kunnen je hierbij helpen.
Fuck it-list
Naast de bucketlist wordt er soms ook gesproken over een ‘fuck it list’. Een lijst met dingen die je absoluut niet meer wilt doen. Daar kunnen dingen op staan zoals:
- Een relatie onderhouden met mensen die energie kosten
- Jezelf schuldig voelen omdat je niet meer werkt of naar school gaat
- Ja zeggen tegen dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt, of die heel veel energie kosten
Jouw lijf, jouw leven
Als je ongeneeslijk ziek bent, is het goed om na te denken wat jij belangrijk vindt. En bij wie je terecht kunt met jouw vragen en zorgen. Als je jong bent, kom je bij de huisarts of in het ziekenhuis voor ‘kleine’ problemen. Denk aan een gebroken arm of een blaasontsteking. Dingen die een dokter kan oplossen.
Als je ouder wordt, gaat het steeds vaker over ziektes en ongemakken die niet zomaar overgaan. En het kunnen accepteren van ongemak. Als je palliatief ziek bent, moet je dat nu al kunnen. Want de dokter maakt je niet meer beter. En de behandelingen of medicijnen die je krijgt, hebben veel invloed op jouw kwaliteit van leven.
Tijdens (palliatieve) behandelingen kan het voelen alsof een route voor je uitgestippeld wordt. Je bent afhankelijk van zorgverleners en je hebt hier weinig controle over. Het kan ook zijn dat je – door jouw jonge leeftijd – nog weinig ervaring hebt met grote levensgebeurtenissen, en het zelf bepalen wat belangrijk voor jou is. Maar dat is er wel. Het is jouw lijf, jouw leven. Lees meer hierover in het artikel Eigen regie.
Palliatief team
Als je ernstig ziek bent, wordt je vaak behandeld in het ziekenhuis. Je kunt je arts dan altijd vragen om het palliatief of supportive-care team. Elk ziekenhuis heeft zo’n team. In een palliatief team zitten in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners die jou, jouw naasten en jouw arts adviseren. Zij nemen de zorg niet over.
Lotgenotencontact
Het geeft herkenning om te praten met andere jonge mensen die hetzelfde meemaken. Het uitwisselen van ervaringen en het delen van gevoelens met anderen kan helpen een moeilijke periode door te komen, tips te krijgen of samen leuke dingen doen. Kijk hier voor meer informatie over lotgenotencontact. Voor jongeren met kanker is er stichting Jongeren en Kanker. Zij organiseren ook regelmatig bijeenkomsten.
Video Laura
Laura was 25 jaar toen ze in 2019 overleed aan een zeldzame vorm van kanker. In het televisieprogramma De Verwondering in 2015 vertelt ze hoe zij leeft als jongvolwassene in de palliatieve fase.
Mantelzorgondersteuning
Mantelzorg is de zorg die een naaste aan jou als patiënt geeft. Mantelzorg wordt niet betaald, en als mantelzorger doe je vaak werk waar je niet voor bent opgeleid. Of je mantelzorg geeft of krijgt, je krijgt te maken met emotionele en moeilijke vragen.
Mantelzorg voor een jongvolwassene kan extra uitdagend zijn. Misschien ben je partner van, en sta je zelf aan het begin van je leven als je ineens moet zorgen voor iemand van jouw leeftijd. Of ben je ouders van, en moet je weer zorgen voor een volwassen kind dat net op zijn of haar eigen benen stond. Ook voor mantelzorgers is er ondersteuning beschikbaar. Lees hier meer over mantelzorg in de palliatieve fase.
Extra informatie
Sommige thema’s zijn voor jongvolwassene hetzelfde als voor oudere patiënten. Lees hier meer informatie over:
- Accepteren dat je niet meer beter wordt
- Hulpmiddelen
- Leven met de dood in zicht
- Omgaan met problemen met seks en intimiteit
- Stervensfase
- Wensen vastleggen
- Praten over de laatste levensfase
- Praktische zaken regelen
CORD-AYA is een vragenlijst-onderzoek voor jongvolwassen met kanker en een onzekere of slechte prognose. De onderzoekers zoeken nog patiënten die mee willen werken. Je vult dan iedere drie maanden een (online of papieren) vragenlijst in, waarmee ze willen kijken waar je tegenaan loopt, of dit over tijd verandert.
Het doel van dit onderzoek is om zorgverleners te helpen op tijd problemen bij jongvolwassen te herkennen, en de juiste zorg te bieden. Wil jij meehelpen bij dit onderzoek, of wil je meer weten? Neem dan hier via het contactformulier contact op.