Home Keuzes Wel of niet behandelen?

Wel of niet behandelen?

Bij het woord ‘behandelen’ denk je vaak aan ‘genezen’. Maar als je ziekte niet te genezen is, heeft behandelen een ander doel: je leven verlengen of klachten verminderen. 

Behandelingen hebben niet alleen voordelen. Ze hebben vaak ook nadelen, zoals:

  • bijwerkingen van medicijnen
  • naar het ziekenhuis moeten, bijvoorbeeld voor een operatie, een chemokuur of bestraling
  • pijn, bijvoorbeeld na een operatie

Meer nadelen dan voordelen

Als je zieker wordt en je dichter bij het einde van het leven komt, kan het zijn dat een behandeling voor jou meer nadelen dan voordelen heeft. Dan kun je besluiten om de behandeling te stoppen of om niet aan een nieuwe behandeling te beginnen. Misschien zal je dan eerder overlijden, maar is de tijd die je nog hebt prettiger en kun je je leven beter afronden.

Peter, 68 jaar

Gespannen

‘Als ik naar het ziekenhuis ga voor mijn immunotherapie ben ik altijd gespannen. Ik ben bang dat de behandelingen geen zin meer hebben.' Lees Peters verhaal hier.

Praten over stoppen met behandelen

Het is niet makkelijk om te beslissen om een behandeling te stoppen of te weigeren. Praat erover met je (huis)arts. Die kan samen met jou de voor- en nadelen op een rijtje zetten. 

Bij patiënten die niet ongeneeslijk ziek zijn, praat een arts vaak over de voordelen, omdat de patiënten minder last hebben van de nadelen en bijwerkingen. Bij mensen in de palliatieve fase is dat anders. Zij kunnen erg veel last hebben van de nadelen. Vraag je arts dus gerust of zij heel duidelijk en eerlijk de voordelen en de nadelen van een behandeling met je wil bespreken. En hoe je verder behandeld wordt, als je een bepaalde behandeling stopt of niet wilt. Neem ook de tijd om de voor- en nadelen af te wegen. 

Daarna kun je er dan over praten met je naasten: je partner, kinderen, vrienden en misschien ook met andere patiënten

Folder 'Praten over behandelwensen en -grenzen

Deze folder geeft meer informatie over de verschillende vormen van 'behandelbeperkingen' en hoe je afspraken hierover kunt vastleggen.

Jij beslist

Maar jij bent degene die beslist. Laat je daarbij leiden door wat je zelf belangrijk vindt. De één wil graag zo lang mogelijk blijven leven, de ander wil liever zo rustig en prettig mogelijk de laatste fase in gaan. Het gaat om jouw leven. 

An

Mij als persoon

'Het is belangrijk om samen met de arts na te denken welke behandeling je volgt. Het gaat niet alleen om wat het met de kanker doet, maar ook met mij als persoon.' Lees An's verhaal hier.

Heb je gevonden wat je zocht?

Meer weten? Stel je vraag

Neem voor spoedeisende vragen en vragen over je persoonlijke, medische situatie altijd contact op met je eigen arts of verpleegkundige.
Stel jouw vraag