Home Ervaringsverhalen Blog Over Mijn Lijk aflevering 2 - seizoen 10

Blog Over Mijn Lijk aflevering 2 - seizoen 10

In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Over Mijn Lijk staan de ervaringen van Maaike, Zoë, Eva en Jegor centraal. Welke onderwerpen houden hen bezig? En welke vormen van palliatieve zorg, ondersteuning en/of begeleiding krijgen zij?

Onderwerpen aflevering 2

In de tweede aflevering zien we Jegor zanglessen nemen. ‘Ik wil graag iets opbouwen’, zegt hij, ‘voordat de kanker weer terugkomt.’ Zanglessen nemen is één van die dingen. ‘Ik ben heel ongeduldig geworden, dus let’s go, let’s do it.’ 

Reizen naar het buitenland

Samen met zijn vriendin Daisy maakt hij zoveel mogelijk verre reizen, zoals naar Mexico en Miami. ‘We willen nóg meer van ons leven genieten’, zegt Jegor. Lees hier meer over reizen naar het buitenland terwijl je ongeneeslijk ziek bent.

still Over Mijn Lijk 10 - aflevering 2 - Jegor

Jegor en presentator Tim tijdens Jegors zangles

Psycholoog

Jegor heeft ook angstige gedachten over zijn toekomst. Hoe lang heeft hij nog? Wanneer komt de kanker weer terug? Dat zijn vragen die hij zich vaak stelt. ‘Sinds kort praat ik met een psycholoog over mijn angsten. Dat helpt.’ 

Praten met een psycholoog is een vorm van psychosociale hulp. Lees hier wat nog meer onder psychosociale hulp valt.  

Gevolgen voor de relatie

In deze aflevering zien we Maaike meedoen aan een waterpolowedstrijd. Haar man Hendrik geeft aan dat ze niet altijd op één lijn zitten. Vooral toen Maaike net het slechte nieuws kreeg, gingen ze daar heel anders mee om. Bij haar man kwam de diagnose veel eerder echt binnen dan bij Maaike zelf.

Nu denken ze meer hetzelfde over omgaan met haar ziekte. Als het gaat om haar energie dan kijken ze daar nog wel anders tegenaan. Hendrik vindt vaak dat ze wel wat rustiger aan kan doen. ‘Bezorgdheid’, noemt Maaike het. Ze kunnen gelukkig goed over de situatie praten, vinden ze beiden.

Maaike wil niet nog meer opgeven dan ze al heeft gedaan. Nu het kan wil ze dingen doen die belangrijk voor haar zijn. Om ’s middags te kunnen waterpoloën kiest ze er voor om in de ochtends bijvoorbeeld helemaal niets te doen. Zo 'spaart' ze energie.

Maaike en Hendrik kunnen goed praten met elkaar over de laatste levensfase en kwaliteit van leven. Lees hier meer tips hoe je met je partner over deze onderwerpen kunt praten. 

still Over Mijn Lijk 10 - aflevering 2 - Maaike

Presentator Tim bij de waterpolowedstrijd van Maaike in aflevering 2

Intimiteit

Terwijl Eva in deze aflevering met haar verloofde Matthijs trouwt, horen we van Zoë dat ze - nadat ze hoorde dat ze ziek was - errachter kwam dat haar vriend vreemd was gegaan. Ze heeft de relatie meteen verbroken. Ze twijfelt over wel of niet daten. 

Aan de ene kant kan ik geen toekomst opbouwen’, zegt ze. ‘Aan de andere kant heb ik wel behoefte aan intimiteit.’ Op de vraag van presentator Tim of seksualiteit voor haar ook een onderwerp is, antwoordt ze: ‘Nee, de behoefte daaraan is weg. Het lichaam doet daarvoor te veel pijn.’

Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijk, ook in de palliatieve fase. Lees hier meer over problemen met seks, en wat er aan gedaan kan worden. 

Meer afleveringen

Je vindt alle blogs over seizoen 10, en hoe het nu gaat met de deelnemers uit seizoen 9 hier op Overpalliatievezorg.

Heb je gevonden wat je zocht?

Meer weten? Stel je vraag

Neem voor spoedeisende vragen en vragen over je persoonlijke, medische situatie altijd contact op met je eigen arts of verpleegkundige.
Stel jouw vraag