Home Ervaringsverhalen Blog Over Mijn Lijk aflevering 6 - seizoen 10

Blog Over Mijn Lijk aflevering 6 - seizoen 10

In de zesde aflevering van het nieuwe seizoen van Over Mijn Lijk zien we de ervaringen van Eva, Zoë, Jeffrey en Maaike. Wat houdt hen bezig? En welke zorg, ondersteuning en behandeling krijgen ze?

Onderwerpen aflevering 6

‘Ik kan niet zo goed doorhuilen’, zegt Eva tegen presentator Tim Hofman, als hij haar erop wijst dat ze vaak maar drie, vier secondes huilt. ‘Mensen gaan me dan zo zielig vinden, en ik ben niet zielig. Ik heb echt een heel leuk leven. Misschien is nog wel leuker dan het leven van een gemiddeld mens.’ 

Kwaliteit van leven

Dat haar kwaliteit van leven zo hoog is, dankt ze ook aan haar kanker, vertelt ze. ‘Ik ervaar veel geluk. Daar ben ik dankbaar voor. Door de kanker doe ik veel meer waar ik zelf zin aan heb. En ik doe minder wat anderen van me vragen. Dat vind ik ook echt top.’ Op deze website vertellen meer patiënten in de palliatieve fase over hoe zij het leven vieren, ondanks hun ziekte. Lees hier de verhalen van Marry en Margriet

Eten en drinken in de laatste fase

De behandeling die Jeffrey was begonnen, leidde na drie weken tot een bult met pus (abces) in zijn buik. Hij raakt verzwakt. Dit komt vooral doordat zijn smaak weg is. Hij heeft geen eetlust meer. Hij is in een paar weken tijd tien kilo afgevallen. Steeds minder kunnen of willen eten is normaal in de laatste fase van het leven. Lees hier meer over eten en drinken in de laatste levensfase.

still Over Mijn Lijk 10 - aflevering 6 - Jeffrey

Doordat Jeffrey weinig eet, voelt hij zich minder sterk. Hij zou het liefst weer fulltime willen werken. Daar heeft hij de energie niet voor. Hij mist nu een doel in zijn leven, alleen maar stilzitten is niets voor hem. Het kan in zo’n geval helpen om over zingeving met een professional te praten, bijvoorbeeld met een geestelijk verzorger.

Zingeving

Met Maaike gaat het ondertussen goed. Door haar behandelingen is de kanker niet meer te zien op de scans. Toch is ze nog niet ‘schoon’ verklaard. Er zijn nog wat restverschijnselen te zien op de scans. ‘Maar men weet niet precies wat het is.’ Ondertussen loopt ze op Wereldkankerdag een tocht van zo’n 50 kilometer: van het Prinses Maxima ziekenhuis in Utrecht naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Daarmee haalt ze geld op voor onderzoek naar kanker.

Maaike vindt het fijn om op deze manier iets voor andere mensen te kunnen betekenen. Op dit moment wil ze dan ook niet bezig zijn met het feit dat het op een bepaald moment weer slechter met haar kan gaan. Maaike leeft eigenlijk in een tussenland, de term die door Jannie Oskam zo goed omschreven wordt in haar boek met dezelfde titel. Lees het persoonlijke verhaal van Jannie hier op Overpalliatievezorg. 

Betekenis van palliatieve zorg

De zesde aflevering van Over Mijn Lijk is de laatste aflevering met Zoë. Tim bezoekt haar op haar ‘afscheidsbed’.  Haar moeder zegt tegen Tim dat Zoë nu echt palliatieve zorg krijgt. Dat is natuurlijk niet zo, Zoë krijgt nu palliatieve terminale zorg.

Veel mensen denken dat palliatieve zorg hetzelfde is als terminale zorg maar dat is niet zo. Palliatieve zorg krijgt je vanaf het moment dat je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent en er geen behandeling gericht op genezing meer mogelijk is. De zorg die je in de laatste 3 maanden van je leven krijgt is terminale zorg. Terminale zorg maakt onderdeel uit van palliatieve zorg. Lees hier meer over de betekenis van palliatieve zorg

still Over Mijn Lijk 10 - aflevering 6 - Zoë

Ze heeft nog net haar 28e verjaardag meegemaakt. Tien dagen na het laatste bezoek van Tim overlijdt ze. ‘Mentaal ben ik nog niet waar ik lichamelijk ben’, zegt ze tegen hem. ‘Ik wil nog zoveel doen.’ Eén van de dingen die ze net heeft gedaan is het opschrijven van de wachtwoorden, zodat haar ouders in haar telefoon en laptop kunnen. Het regelen van de digitale nalatenschap begint voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn steeds belangrijker te worden

Meer afleveringen

Je vindt alle blogs over seizoen 10, en hoe het nu gaat met de deelnemers uit seizoen 9 hier op Overpalliatievezorg.

Heb je gevonden wat je zocht?

Meer weten? Stel je vraag

Neem voor spoedeisende vragen en vragen over je persoonlijke, medische situatie altijd contact op met je eigen arts of verpleegkundige.
Stel jouw vraag