Home Keuzes Blijven werken of niet?

Blijven werken of niet?

De één wil graag blijven werken, maar de ander wil zijn tijd liever besteden aan andere dingen. Misschien wil je juist in deze laatste fase van je leven iets voor anderen doen, of wil je even ergens anders aan denken.

Als je niet meer kunt genezen, kun je dan nog werken? Dat ligt onder andere aan: 

 • hoe je je voelt 
 • wat je wilt 
 • wat voor werk je doet 
 • welke (fysieke) mogelijkheden er zijn 

Ik wil blijven werken 

De één wil graag blijven werken, maar de ander wil zijn tijd liever besteden aan andere dingen. Wil je graag blijven werken? Dan zijn dit belangrijke tips: 

 • Praat met de bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige en je werkgever over de vraag: hoe kan ik op een prettige manier blijven werken? 
 • Voor mensen met kanker zijn er bedrijfsartsconsulenten oncologie (BACO). Dit zijn bedrijfsartsen die gespecialiseerd zijn in kanker en werk. 
 • Praat ook met je partner, familie en vrienden over het wel of niet blijven werken. Zij kunnen je ook helpen bij het maken van een juiste inschatting.   
 • Vertel je collega’s over je situatie. Wat wil je en wat kan je? Geef ook aan wat zij kunnen doen om je te ondersteunen als je het zwaar hebt.  
 • Houd regelmatig contact met collega's en je werkgever, ook als je tijdelijk stopt met werken  
 • Praat regelmatig met je leidinggevende, de bedrijfsarts en je (huis)arts over hoe het werken gaat. Lukt het nog? Vind je het nog leuk? 
 • Maak afspraken met je werkgever. Als je je oude werk niet meer kunt doen, bijvoorbeeld omdat het lichamelijk te zwaar is, kun je misschien wel ander werk doen bij dezelfde werkgever. Het kan ook zijn dat je zelf iets anders wilt doen.  
 • Wordt werken op een gegeven moment toch te zwaar? Kijk dan of je minder uren kunt werken of helemaal wilt stoppen. Het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn.  
 • Op je werk zal niet iedereen even goed met jouw ongeneeslijk ziek zijn om kunnen gaan. Soms kunnen mensen van wie je het niet verwacht je juist heel erg steunen.   
 • Als je niet meer kunt werken, kun je een WGA- of IVA-uitkering aanvragen bij het UWV. 
 • Sommige grote werkgevers hebben een beleid (procedure) voor als een werknemer ongeneeslijk ziek wordt. Vraag hier naar bij de afdeling HR/personeelszaken.   

Bezig blijven

Ook als je niet meer kunt of wilt werken, kan het zijn dat je toch graag bezig wilt blijven. Misschien wil je juist in deze laatste fase van je leven iets voor anderen doen, of wil je even ergens anders aan denken. Dan kun je overwegen om vrijwilligerswerk te gaan doen.  

Carla, 65 jaar

'Ik genoot zo van mijn werk'

'Toen ik mijn baan moest opgeven, wilde ik mijn tijd wel nuttig en met betekenis invullen.' Lees Carla's verhaal hier.

Inzetten voor andere patiënten

Misschien wil je je inzetten voor de patiëntenorganisatie van de ziekte die je hebt. Neem eens een kijkje op de websites van patiëntenorganisaties zoals de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)

Als het lastig voor je wordt om je huis uit te gaan, kun je ook kijken of je vanuit huis dingen kunt doen. De Patiëntenfederatie Nederland en veel patiëntenorganisaties hebben panels waar je regelmatig vragenlijsten op de computer kunt invullen, om zo te helpen om de zorg te verbeteren.

Jolanda, 48 jaar

'Het is jouw ziekte'

Jolanda heeft COPD en kon haar eigen werk niet meer doen. Nu is ze vrijwilliger bij het Longfonds. Ze vindt het belangrijk om andere lotgenoten te helpen. Lees haar verhaal hier.

Vrijwilligerswerk  

Het kan ook zijn dat je juist iets wilt doen wat helemaal niets met je ziekte te maken heeft. Er zijn vrijwilligerscentrales die je kunnen helpen bij het vinden van passend vrijwilligerswerk bij jou in de buurt. Zij kunnen een oriënterend gesprek met je hebben en kijken welk vrijwilligerswerk het beste bij jouw interesses en mogelijkheden past.  

Heb je gevonden wat je zocht?

Meer weten? Stel je vraag

Neem voor spoedeisende vragen en vragen over je persoonlijke, medische situatie altijd contact op met je eigen arts of verpleegkundige.
Stel jouw vraag