Home Ervaringsverhalen Blog Over Mijn Lijk aflevering 7 - seizoen 10

Blog Over Mijn Lijk aflevering 7 - seizoen 10

In de zevende aflevering van Over Mijn Lijk nemen we een kijkje in het leven van Eva, Zoë, Jeffrey en Jegor. Hoe gaat het nu met hen? Waar zijn ze mee bezig en welke palliatieve zorg krijgen zij?

Onderwerpen aflevering 7

‘Kijk niet te ver naar de toekomst, leef nu. Geniet vandaag, niet van morgen’. Het zijn woorden die Eva in de zevende aflevering van Over Mijn Lijk uitspreekt. Ze doet dat op haar ’25 for Life-feestje’. Ze viert het omdat ze binnenkort 25 jaar wordt. Maar tegelijkertijd is het ook een soort afscheidsfeest. In de titel zit een dubbele boodschap: ‘Want waarschijnlijk word ik geen 26 en blijf ik altijd 25.’

still Over Mijn Lijk 10 - aflevering 7 - Eva

Pruik

Eva draagt afwisselend wel en geen pruik op haar feest. De pruik is er vanwege de haaruitval, die het gevolg is van de chemo die ze krijgt. Haaruitval komt vaak voor door chemo. Daarom is er veel aandacht voor pruiken en haarstukken als je kanker hebt.

Nazorg

De man van Eva, Matthijs, blijft hoop houden dat de achteruitgang van Eva gestopt kan worden: ‘Zodat Eva toch nog een paar jaar langer kan blijven leven’. Presentator Tim Hofman stelt hem vervolgens ‘een stevige vraag’: zal er, behalve verdriet, ook opluchting zijn als dit alles achter de rug is, en kanker dus uit zijn leven verdwijnt? Hij erkent dat die opluchting er kan zijn, omdat er nu voortdurend onzekerheid in zijn leven is. ‘Dan valt er een bepaalde druk weg. Het is niet leuk om dat te zeggen. Maar het is wel zo.’ Voor de naasten van mensen die ongeneeslijk ziek zijn is er – na het overlijden – nazorg.

Euthanasie

Eva heeft duidelijke gedachten over haar einde: dat zal euthanasie worden. Weet ze al wanneer ze dat wil? ‘Als ik me het grootste deel van de dag niet meer gelukkig voel’, zegt ze. Voor Jeffrey komt de optie van euthanasie ook steeds dichterbij. ‘Het wordt elke dag steeds minder’, zegt hij. Jeffrey en Eva willen beiden graag euthanasie als ze nog verder achteruit gaan.

Het is goed om te weten dat euthanasie niet de enige manier is om pijnloos te sterven. Palliatieve sedatie is - als je nog maximaal twee weken te leven hebt - ook een mogelijkheid. Daarnaast zijn er meer dingen die er gedaan kunnen worden om ervoor te zorgen dat je niet hoeft te lijden, ook niet als je overlijdt

Jeffrey heeft veel pijn. De bult met pus (abces) in zijn buik zorgt voor een verstopping in zijn darmen (ileus). Hij kan geopereerd worden, maar Jeffrey kiest ervoor dat niet te doen. In de tijd die hij nog leeft, vindt hij kwaliteit van leven belangrijker. Samen met zijn vrouw en kinderen bezoekt hij de begraafplaats waar hij binnen niet al te lange tijd zal komen te liggen: in het graf van zijn opa. Zijn opa was altijd zijn grootste vriend. Bij hem in het graf komen liggen is voor Jeffrey ‘een droom die uitkomt’.

Baby

Bij Jegor komt een andere droom uit: hij is vader geworden van Lev. Daardoor heeft hij voor het eerst sinds jaren ‘al heel wat dagen niet aan die stomme kanker gedacht’. Hij vindt het een super-afleiding. ‘Ik kan het iedereen aanraden’, zegt hij grappend. Afleiding vinden in de tijd dat je ongeneeslijk ziek bent, is niet eenvoudig. Soms kan een vorm van complementaire zorg helpen.

still Over Mijn Lijk 10 - aflevering 7 - Jegor

Zegen

Terwijl Jegor de fles geeft aan Lev, stelt Tim hem de vraag of zijn kanker nu een vloek of een zegen voor hem is geweest. Jegor ziet het als een zegen. ‘Ik geloof dat er een reden is geweest voor mijn kanker. Ik moest dit meemaken. Door de kanker heb ik mijn vriendin Daisy leren kennen. En doordat ik Daisy heb leren kennen is er nu ook Lev.’

Volgende uitzending

Je vindt alle blogs over seizoen 10, en hoe het nu gaat met de deelnemers uit seizoen 9 hier op Overpalliatievezorg.

Meer weten? Stel je vraag

Neem voor spoedeisende vragen en vragen over je persoonlijke, medische situatie altijd contact op met je eigen arts of verpleegkundige.
Stel jouw vraag