Home Zorg en hulp Praten over de laatste levensfase met je (huis)arts

Praten over de laatste levensfase met je (huis)arts

Palliatieve zorg begint met een gesprek met je arts. Kies de arts met wie je het meeste contact hebt. Dat kan de huisarts zijn maar ook een specialist in het ziekenhuis. Je huisarts is (eind)verantwoordelijk voor de medische zorg. 

Je arts kan er zelf over beginnen, maar je kunt ook zelf om dit gesprek vragen.  

Gesprek met je arts voorbereiden 

Het is belangrijk om je goed op het gesprek voor te bereiden. Schrijf de punten die jij belangrijk vindt op papier, zodat je niets vergeet. Misschien moet je belangrijke en moeilijke beslissingen nemen. Je kunt zelf googelen, maar je kunt ook de arts vóór het gesprek om meer informatie vragen.  

Neem iemand mee

Misschien wil je graag dat er iemand met je meegaat. Om samen te luisteren, vragen te stellen en dan samen met de arts beslissingen te nemen.  

Voordat je in je gesprek gaat met je arts, is het goed om te weten wat hij wel en niet voor je kan doen. Het is verstandig om van tevoren na te denken over wat je wil bespreken en een aantal vragen voor te bereiden. Lees hierover meer in Wensen.  

Het kan voor een arts ook moeilijk zijn

Artsen vinden het soms moeilijk om te accepteren dat behandelen geen zin meer heeft. Ze stellen dan misschien toch een behandeling voor, hoewel die niet meer helpt. Patiënten kunnen dan denken dat de arts ze nog beter kan maken. Waarom zou hij anders nog een behandeling voorstellen? Daarom is het belangrijk dat je aan het begin van het gesprek duidelijk bent: wat kan de arts voor je doen? Wat zijn de voor- en nadelen van een behandeling? Zeg duidelijk wat je wensen en verwachtingen zijn, zodat je alleen behandelingen krijgt die bij jouw wensen passen. Lees hierover meer in Wel of niet behandelen.  

Lenneke, 65 jaar

Chronisch ziek

Zeven jaar geleden kreeg Lenneke de diagnose: uitgezaaide eierstokkanker. 'Mijn oncoloog wil niet zover gaat dat ik beter ben. Het is chronisch. Dat wilde ik even horen.’ Lees Lennekes verhaal hier.

Zorg voor voldoende tijd 

Als je in gesprek gaat met je huisarts, zorg dan dat er genoeg tijd is om te praten. Vraag van tevoren om een ‘dubbel consult’. Je kunt iemand meenemen naar het gesprek. Als je al een wilsverklaring hebt, neem dan een extra kopie mee. Je kunt de wilsverklaring dan bespreken met je arts en hij kan de verklaring toevoegen aan je medisch dossier.  

Vaak is één gesprek niet genoeg. Spreek daarom met de arts af wanneer je samen hierover doorpraat. 

Weet wat je wilt

Het is belangrijk dat de arts je goed vertelt hoe je ziekte verder gaat en wat je daarvan gaat merken. Ook is het belangrijk om van hem te horen welke (palliatieve) behandelingen nog mogelijk zijn en welke niet.  

Vertel vooral hoe het met je gaat, waar je je zorgen over maakt, wat je belangrijk vindt. Wat heb je nodig om nog zo prettig mogelijk te kunnen leven? Vertel over wat jij belangrijk vindt (je waarden). Zo kun je samen beslissingen nemen die bij jou passen.  

Met wie kun je nog meer praten? 

Een gesprek over jouw laatste levensfase met (huis)arts is erg belangrijk. Er zijn meer mensen met wie je kunt praten over jouw wensen en verwachtingen in deze tijd. Denk aan: 

Klik op de link voor meer informatie en tips.  

Heb je gevonden wat je zocht?

Meer weten? Stel je vraag

Neem voor spoedeisende vragen en vragen over je persoonlijke, medische situatie altijd contact op met je eigen arts of verpleegkundige.
Stel jouw vraag