Home Zorg en hulp Psychosociale zorg

Psychosociale zorg

Psychosociale hulpverlening is een belangrijk onderdeel van de palliatieve zorg. Zorgverleners kijken naar jou en jouw sociale omgeving. Ze hebben niet alleen aandacht voor emotionele en psychische klachten, maar ook voor de praktische gevolgen van ongeneeslijk ziek zijn.

Maatschappelijk werker/ sociaal werker 

Als je verdriet en zorgen hebt of als je veel piekert, kan je bij een maatschappelijk werker terecht. Die geeft je steun en kan je ook helpen met praktische vragen, bijvoorbeeld over zorg en hulp thuis, en over vergoedingen

Je huisarts, medisch specialist of de (wijk)verpleegkundige kan je in contact brengen met een maatschappelijk werker. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een maatschappelijk werker. Je kunt daarvoor contact opnemen met het sociaal wijkteam in je gemeente. 

Joop, 80 jaar

Hoe leef je leuker?

Joop was in de laatste fase van zijn leven. Hij ervaarde de zorg zo: 'Palliatieve zorg is voor mij niet alleen zorg die gericht is op hoe ik me fysiek beter voel, maar ook hoe ik leuker leef.' Bekijk Joops verhaal hier.

Psycholoog 

Door je ziekte en de naderende dood zit je misschien met gevoelens en gedachten waar je geen raad mee weet, zoals: angst, woede, spijt en wanhoop. 

Misschien kun je daar niet goed over praten met je naasten of zijn de gevoelens gewoon te heftig voor je. Het kan ook zijn dat je het makkelijker vindt om te praten met iemand die wat verder van je afstaat en die ervaring heeft in het begeleiden van mensen die ernstig ziek zijn. Dan kan het je misschien goed doen om met een psycholoog te praten. 

Je kunt dat met je behandelend arts bespreken. Hij kan je doorsturen naar een psycholoog. 

Heb je gevonden wat je zocht?

Meer weten? Stel je vraag

Neem voor spoedeisende vragen en vragen over je persoonlijke, medische situatie altijd contact op met je eigen arts of verpleegkundige.
Stel jouw vraag